Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009

"KPIΣH" & AΠOΛYΣEIΣ στην πόρτα μας

Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου ΣΕΜΜΕΛ

Το Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου καταγγέλλει την προσπάθεια της διοίκησης της ημερήσιας εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ να μειώσει το προσωπικό με απολύσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Ήδη προέβησαν στην απόλυση δύο εργαζομένων, μίας εργαζομένης στο τεχνικό τμήμα που εργαζόταν επί 6 χρόνια και ενός εργαζόμενου από το λογιστήριο.

Το ανάλγητο πρόσωπο της ασύδοτης εργοδοσίας της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να στείλει στην ανεργία ακόμα τέσσερεις εργαζόμενους.

Είναι σαφές ότι οι εργοδότες στο όνομα της κρίσης, έχουν επιλέξει ξεκάθαρα: μείωση του προσωπικού. Άλλοτε με μαζικές απολύσεις, άλλοτε με βίαιο πέταγμα στην ανεργία μέσω πτωχεύσεων, άλλοτε με συγχωνεύσεις ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, άλλοτε με «οικιοθελείς» αποχωρήσεις.

Ταυτόχρονα με διλήμματα του τύπου «δουλειά χωρίς δικαιώματα ή απόλυση», εκβιάζουν τους εργαζόμενους, να αποδεχτούν την περιστολή των δικαιωμάτων τους, τη μη πληρωμή υπερωριών, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση.

Παρόλο που το θησαύρισμα τόσων χρόνων, από τη δουλειά μας και τις τεράστιες επιχορηγήσεις που έχουν εισπράξει, φτάνει και περισσεύει για να μη γίνει απόλυση και για να δοθούν μεγάλες αυξήσεις, στις συνθήκες κρίσης, η διατήρηση των κερδών τους παρουσιάζεται ως «ανάγκη όλης της κοινωνίας» και ο εργαζόμενος ως «εμπόρευμα μικρότερης αξίας».

Με κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας προσπαθούν να μας σταματήσουν.

Να μην τους αφήσουμε! Κάθε απόλυση να γίνει μάχη όλων μας!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κανένας συνάδελφος δεν πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης. Ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι «ο επόμενος» απολυμένος, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση.

Γι’ αυτό δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα συναινέσουμε στο να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Με όπλο την ενότητα, με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΤΟΧΟΙ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Η απάντηση σε τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. Το Σ.Ε.Μ.Μ.Ε.Λ. προτείνει κοινό απεργιακό μέτωπο ΟΛΩΝ των σωματείων στο χώρο του Τύπου ενάντια στο «δικαίωμα» των εργοδοτών να ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν έντυπα, να πετούν σαν αναλώσιμα αντικείμενα τους εργαζόμενους.

-Για να απαγορευτούν οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων.

-Για να αποσπαστούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και να σπάσει η αλυσίδα της λιτότητας και των μισθολογικών περικοπών. -

-Για το δικαίωμα στη σταθερή, πλήρη και ανθρώπινη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ.

Το Σ.Ε.Μ.Μ.Ε.Λ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε της Λέσβου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μην αποδεχτούν καμία απόλυση, και να ενημερώσουν άμεσα το Σωματείο.

Επίσης καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου να πάρουν θέση και να σταθούν αλληλέγγυοι.

Προειδοποιούμε ότι θα περιφρουρήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε το δικαίωμα στην εργασία και την προστασία των συμφερόντων των συναδέλφων μας.


Από το Διοικητικό Συμβούλιο


--------------------


ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Mυτιλήνη 10 Σεπτέμβρη 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι τώρα από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να μεγιστοποιεί τα κέρδη της αδίστακτα, χωρίς “ιερό και όσιο”.

Έτσι η επιχείρηση της γνωστής εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, άρχισε τις απολύσεις με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, αλλά στην πραγματικότητα με στόχο να αυγατίσει περαιτέρω τα κέρδη.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ανταλλακτικά ή εργαλεία που τα χρησιμοποιεί κάποιος μόνο για να θησαυρίζει. Αυτή η επιχείρηση στήθηκε με τις πλάτες των εργαζομένων.

Προειδοποιούμε την επιχείρηση να πάρει πίσω τις απολύσεις των δύο εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν απάντηση και έχουν τη δύναμη.

Το όποιο προφίλ της εφημερίδας είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


-----------------

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μυτιλήνη 10.9.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωσή μας καταγγέλει την διοίκηση της ημερήσιας εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, που προκλητικά προβαίνει σε απολύσεις εργαζομένων, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, που το ίδιο το μεγάλο κεφάλαιο από τη συσσώρευση των κερδών του δημιούργησε και προσπαθεί να τη φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η επιχείρηση επιτίθεται στους εργαζόμενους της διότι θέλει να απαλλαγεί από αυτούς που κοστίζουν και να αξιοποιήσει όλο το αντεργατικό πλαίσιο με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (stage, συμβάσεις έργου κ.ά).

Ένοχοι και υπόλογοι γι' αυτή την κατάσταση μαζί με την εργοδοσία είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν με την πολιτική τους τους εργοδότες και μάλιστα έστρωσαν το δρόμο ψηφίζοντας νόμους σε βάρος της εργατικής τάξης.

Επίσης ένοχες και οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που λειτουργούν ώς δεξί χέρι των εργοδοτών και των κυβερνήσεων στην υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδίων.

Η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο κλάδο που η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων η τρομοκρατία και η ομηρία είναι καθημερινό φαινόμενο, εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους που απολύθηκαν.

Οι εργαζόμενοι του νησιού μας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους απ' όλη την κατάσταση που επικρατεί και να εντείνουν τους αγώνες τους, να συσπειρωθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Άμεσα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει απάντηση στην εφημερίδα.

Θα πρωτοστατήσουμε μαζί με τα σωματεία μας, να μην μείνουν αναπάντητες τέτοιες ενέργειες και με αγωνιστικές παρεμβάσεις να βάλουμε φραγμό και να ανατρέψουμε την πολιτική τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: