Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ στην ΠΑΓΑΝΗ

Στις 19 Οκτώβρη το μεσημέρι, στη φυλακή μεταναστών της Παγανής στη Μυτιλήνη οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε τρεις από τους θαλάμους. Διαμαρτύρονταν για τη συνεχιζόμενη κράτησή τους και ιδιαίτερα για το ότι ορισμένοι κρατούμενοι απελευθερώνονται μετά από λίγες εβδομάδες, ενώ άλλοι μένουν φυλακισμένοι για πολύ περισσότερο καιρό. Επίσης, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της φυλακής τους. Οι φυλακισμένοι μετανάστες ήταν γύρω στα 900 άτομα, μεταξύ τους και ανήλικοι.

Η φωτιά ήταν αρκετά ισχυρή και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από την Πυροσβεστική για να την ελέγξει. Δύο πρόσφυγες λιποθύμησαν, ενώ έξι χτυπήθηκαν τόσο άσχημα από ΜΑΤ ώστε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Γύρω στις 6 μ.μ., κι ενώ η φωτιά είχε σβήσει και οι τραυματίες είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κατέφθασαν λίγοι αλληλέγγυοι. Οι κρατούμενοι ήταν ακόμη στην αυλή. Ένας από αυτούς έλεγε πως βρίσκεται φυλακισμένος για περισσότερο από τέσσερις μήνες. Άλλοι ανησυχούν για τις μητέρες, τις σύζυγους και τις αδελφές τους που απελευθερώθηκαν νωρίτερα και βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Ένα 12χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν έχει πάρει το χαρτί της διοικητικής του απέλασης, αλλά εξακολουθεί να μένει μέσα καθώς ο πατέρας του συνεχίζει να κρατείται.

Μετά την τελευταία εξέγερση στις 22/9, η αστυνομία δήλωσε ότι θα παίρνει τυχαία δύο κρατούμενους κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Δεν θα έχει σημασία αν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι έχουν σχέση με την εξέγερση ή όχι. Την τελευταία φορά το εφάρμοσαν, κρατώντας έναν μετανάστη για μερικές μέρες στο κρατητήριο και στη συνέχεια τον έστειλαν πίσω στην Παγανή. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε για τον άλλο.

Την επόμενη μέρα (20/10), στον απόηχο της εξέγερσης οι αρχές απελευθέρωσαν 300 άτομα. Μέσα σε μία ημέρα ξεπεράστηκαν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που επικαλούνται η τοπική αστυνομία και η νομαρχία για την πολυήμερη κράτηση των μεταναστών. Ετοιμάστηκαν 300 χαρτιά διοικητικής απέλασης, βρέθηκαν θέσεις στο πλοίο της γραμμής και οι μετανάστες συνεχίζουν αυτή τη στιγμή το ταξίδι τους.

Οκτώ από αυτούς που δεν είχαν χρήματα δεν έγιναν δεκτοί χωρίς εισητήριο στο καράβι. Οι εφοπληστές έχουν ζόρια με την κρίση και δεν τους παίρνει να χάσουν ούτε 250 ευρώ. Το ίδιο και η νομαρχία που επανηλειμμένως έχει υποσχεθεί πως θα προμηθεύει με εισητήρια τους αποφυλακισμένους μετανάστες.

Η φυλακή στην Παγανή δεν είναι άδεια, καινούριοι μετανάστες συλλαμβάνονται καθημερινά και οδηγούνται εκεί. Τα Κέντρα Κράτησης ως εργαλείο διαχείρισης της μετανάστευσης συνεχίζουν να υφίστανται. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι μετανάστες φαίνεται πως εφαρμόζουν, με τη σειρά τους, δικούς τους τρόπους διαχείρισης της κράτησής τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: