ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ… 2,99 ΕΥΡΩ
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και πρόφαση την οικονομική κρίση, ακολουθείται στο χώρο της υγείας, όπως και συνολικά στο χώρο της εργασίας και αλλού, μια ριζική αναδιάρθρωση. Η αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών συνθηκών, τα εξοντωτικά ωράρια, η καταπάτηση των εργασιακών κεκτημένων, η σταδιακή κατάργηση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, έχουν γίνει μια καθημερινότητα για όλους μας.
Τα πράγματα είναι απλά για τις διοικήσεις: το ΕΣΥ θα λειτουργεί με όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζομένους, που θα λαμβάνουν όσο το δυνατόν μικρότερες αποδοχές και θα εργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες. Την ίδια στιγμή, η παροχή υγείας θα είναι όσο το δυνατόν κατώτερης ποιότητας και μάλιστα πλέον με αντίτιμο.
Και αυτά είναι μόνο η αντανάκλαση της αναδιάρθρωσης στην υγεία. Η κοινωνική συνοχή πλέον εναπόκειται όλο και περισσότερο στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, είτε με τη μορφή άμεσης βίας σε κάθε περίπτωση που εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα, είτε με τη μορφή καταγγελιών, εκβιασμών με το φόβητρο της ανεργίας, απολύσεων κτλ.
Συγκεκριμένα στη Λέσβο, ενημερωθήκαμε ότι όλοι οι ασθενείς που εισέρχονται στα Κέντρα Υγείας, είτε για συνταγογράφηση, είτε για εξέταση από γιατρό, θα πρέπει να πληρώνουν είσοδο τριών ευρώ! Επίσης υπάρχει αναλυτικός τιμοκατάλογος, για όσες εξετάσεις γίνονται (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες κτλ) και τις οποίες θα πρέπει να πληρώνει ο ασθενής επιπλέον. Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει άμεσα στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής και σειρά παίρνουν και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νησιού και της χώρας.
Θεωρητικά, τα έξοδα αυτά θα καλύπτονται από το ταμείο, αν τα δικαιολογεί ο ασφαλιστικός φορέας του ασθενή. Αναρωτήθηκε όμως κανείς από αυτούς που βγάζουν τις αποφάσεις, τι θα γίνεται σε περίπτωση που δε δικαιολογούνται οι εξετάσεις από το ταμείο ή ο ασθενής είναι ανασφάλιστος; Με άλλα λόγια, αυτό που αποφάσισαν είναι πως ότι δεν είναι κερδοφόρο για το σύστημα, πετιέται έξω, ακόμα και αυτό αν είναι μια ανθρώπινη ζωή.
Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τη διαφορετική αντιμετώπιση των ασθενών, ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Τον τελευταίο καιρό, η εύρεση εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και η ασφαλιστική κάλυψη αμφίβολη ακόμα και για τους εργαζομένους, καθώς τα ποσοστά της μαύρης εργασίας αυξάνονται, και ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ειδικά σε μια περιοχή όπως η Λέσβος με πληθώρα ανασφάλιστων προσφύγων και μεταναστών -αλλά το ίδιο θεωρούμε ότι ισχύει και παντού- δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Δεν μπαίνουμε στη λογική του κέρδους, δε μας απασχολεί αν το ΕΣΥ έχει ζημία ή όχι, η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους είναι αυτονόητη.
Δεν εθελοτυφλούμε ότι το ΕΣΥ φτιάχτηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου, και γνωρίζουμε ότι δεν ήταν ποτέ πραγματικά δημόσιο ούτε πραγματικά δωρεάν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Λειτουργούσαν και λειτουργούν γιατροί που έχουν δοσοληψίες με φαρμακευτικές εταιρίες για να προωθούν τα προϊόντα τους, χρεώνουν ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις πέραν του μισθού τους λειτουργώντας ως ιδιώτες και πολλοί χρησιμοποιούν τις δομές του ΕΣΥ ως προθάλαμο για το ιδιωτικό τους ιατρείο, αναπτύσσοντας πελατειακές σχέσεις για τη μετέπειτα ή και παράλληλη σταδιοδρομία τους. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να διαλυθούν, όμως, και οι τελευταίες δομές που προσφέρουν -στοιχειώδη έστω- περίθαλψη χωρίς διακρίσεις.
Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, προσπαθούν να εξαλείψουν και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος υγείας, προωθώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ μας. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να «φάμε» ο ένας τον άλλον, αλλά έχουμε σκοπό να παλέψουμε όλοι μαζί για να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μας αλλά και συνολικά τις ζωές μας. Γιατί εκτός από το Ε.Σ.Υ., μας ενδιαφέρει και το συλλογικό Εμείς!
Την ίδια στιγμή, οι αγροτικοί γιατροί καλούμαστε να εργαζόμαστε για 32 ώρες συνεχόμενες και για 68 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, ενάντια σε κάθε λογική, σε κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και σε κάθε εργατικό νόμο. Έχοντας δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δουλεύουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες, ξεκινήσαμε όλοι μαζί να λαμβάνουμε τα ρεπό που δικαιούμαστε. Η διοίκηση απάντησε άμεσα, καλώντας έναν συνάδελφο σε απολογία για πειθαρχικό παράπτωμα.
Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής Βασίλης Κουμαρέλας κάλεσε τον συνάδελφο σε πειθαρχική δίωξη για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία του, ενώ αυτός το μόνο που έκανε ήταν να ασκήσει το αυτονόητο δικαίωμά του για ανάπαυση μετά από 24ωρη εργασία, δηλαδή μετά από εφημερία. Η κίνηση αυτή του διευθυντή, εκτός από παράτυπη και παράνομη, είναι και ανεύθυνη καθώς καθιστά τον αγροτικό ιατρό επικίνδυνο ως προς τους ασθενείς, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατον κάποιος να έχει σωστή κρίση και εγρήγορση μετά από 24 ώρες εργασίας, ειδικά όταν αυτή αφορά ανθρώπινες ζωές.
Για εμάς, αυτή η δίωξη δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο συνάδελφο αλλά όλους τους αγροτικούς γιατρούς και συναδέλφους και δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τα ρεπό μας χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Η 24ωρη ανάπαυση μετά από εφημερία είναι αναγκαία και καλύπτεται τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από την ευρωπαϊκή, καθώς και από την συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Κλείνοντας, δεν πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που θίγουμε αφορούν μόνο μία συγκεκριμένη «κάστα», αυτή των ιατρών. Αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών αλλά συγχρόνως αντιλαμβανόμαστε την προσπάθειά μας ως αντιπαράθεση με ένα σύστημα υγείας βασισμένο στο κέρδος, τον αποκλεισμό και το διαχωρισμό. Απέναντι στη στενή συντεχνιακή ή κλαδική περιχαράκωση, προτάσσουμε τον κοινό αγώνα εργαζομένων και χρηστών υπηρεσιών υγείας. Θέλουμε να μοιραστούμε το ενδιαφέρον και τον αγώνα μας με άλλους ανθρώπους και μαζί να προχωρήσουμε και να παλέψουμε για ζητήματα που αφορούν άμεσα τις ζωές όλων μας.
Πρωτοβουλία αγροτικών γιατρών Λέσβου
http://agrolesvos2010.wordpress.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου