Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Το πνεύμα της εξέγερσης δεν καταστέλλεται, δεν φυλακίζεται

Παρέμβαση στην τελετή αγόρευσης του Θ. Αγγελόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα του Π. Αιγαίου την Τετάρτη 9/12. Πριν την έναρξη της ταινίας "Η σκόνη του Χρόνου" κόσμος ανέβηκε με πανό στη σκηνή, φωνάχτηκαν συνθήματα και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο, σε σχέση με την πρόσφατη επίθεση του κράτους και τις εφόδους σε πολιτικούς χώρους.


Πριν ένα χρόνο, η ελληνική δημοκρατία δολοφόνησε εν ψυχρώ ένα 16χρονο παιδί. Φέτος, “δακρύζει” για το γεγονός και προσπαθεί να μας πείσει πως λυπάται. Ο θύτης αυτο-αθωώνεται και αυτο-προβάλλεται ως θεματοφύλακας της κοινωνικής μνήμης, αποπολιτικοποιεί και αφομοιώνει τα νοήματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, στοχοποιεί πολιτικούς χώρους και επανακαθορίζει τον εσωτερικό εχθρό.

Όπως με την Πρωτομαγιά και το Πολυτεχνείο, η δημοκρατία αγωνιά να στήσει άλλη μια εορταστική επέτειο όπου όλοι μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για την “ευημερία”, την τάξη, την ασφάλεια και τα δικαιώματα που εκείνη μας προσφέρει. Λαμπρές και ειρηνικές επέτειοι διαμορφωμένες από τα πάνω, ως νέο καταναλωτικό αγαθό, που προωθούν την καθημερινή ανοχή, υποταγή και σιωπή μας απέναντι σε ένα σύστημα που τρέφεται απ’ τις σάρκες μας. Ποιος δουλεύει πια 8ωρο για να γιορτάσει την πρωτομαγιά; Ποια χούντα τελείωσε το ‘73; Πόσες κρατικές δολοφονίες έγιναν μετά του Αλέξη;

Εδώ και μήνες ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με την κατασκευή και την προσπάθεια επιβολής μιας νέας κοινωνικής συνθήκης. Με αρωγό τα ΜΜΕ, δημιουργείται κλίμα τρομο-υστερίας, εκβιάζεται η κοινωνική συναίνεση, καμουφλάρεται η συστημική- οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, μπαίνουν κάτω από το χαλί όλα και όσα
επηρεάζουν τις ζωές μας. Η νέα αυτή κοινωνική συνθήκη περιλαμβάνει επιχειρήσεις-σκούπα και κατοχή κομματιών του πολεοδομικού ιστού στις πόλεις από τις μαινόμενες ορδές του καταγέλαστου Χρυσοχοΐδη, προληπτικές προσαγωγές στο σωρό, αλλά και μαζικές εξακριβώσεις στοιχείων, συνοδεία των «απαραίτητων» τραμπουκισμών από τους νόμιμους “προστάτες”. Το κράτος ακολουθώντας το δόγμα της πρόληψης και της μηδενικής ανοχής εμπλουτίζει τα αρχεία του και στήνει μια επιχείρηση εκφοβισμού των ανθρώπων που επιλέγουν να αντισταθούν βγαίνοντας στο δρόμο.

Στις 6 Δεκέμβρη έγιναν πορείες μνήμης σε όλη τη χώρα. Πορείες που δέχτηκαν σφοδρή καταστολή, προληπτική και μη. Μέσα σε τρεις μέρες έγιναν 858 προσαγωγές και 177 συλλήψεις, επτά από τις οποίες έγιναν μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξημερώματα Σαββάτου 6/12. Καταπάτηση του ασύλου έγινε και μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 7/12 καθώς και ρίψη χημικών στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος εντός του πανεπιστημιακού χώρου.
Παρακολουθήσαμε όλοι μπάτσους της ομάδας δέλτα να πέφτουν με τις μηχανές τους πάνω σε διαδηλωτές. Έτσι νοσηλεύεται, σοβαρά τραυματισμένη, η 55χρονη Αγγελική Κουτσουμπού, γνωστή αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα. Μπάτσος της ομάδας δέλτα πέρασε από πάνω της, την έριξε κάτω και συνέχισε να τη χτυπά με γκλομπ. Οι “κοτζαμάνηδες” του παρακράτους δεν εφορμούν πια με τρίκυκλα, δρουν μέρα μεσημέρι και είναι νόμιμοι κρατικοί υπάλληλοι, με στολές, παπάκια και εθνόσημα. Η σκόνη του χρόνου μπορεί να ξεθωριάζει τις μνήμες, φαίνεται, όμως, πως το παρόν τις κρατάει ζωντανές.

Την ίδια ώρα, οι “καθωσπρέπει” αυτού του κόσμου αποκηρύσσουν μετά βγδελυμίας τη βία, “απ’ όπου κι αν προέρχεται”. Την ίδια ώρα, επίσης, οι δυνάμεις καταστολής, για λογαριασμό του κράτους, μονοπωλούν τη χρήση της βίας καθημερινά. Και φρίττουν όταν αυτή απαντιέται. Γιατί η δικιά τους είναι η νόμιμη βία. Όπως ο τρόπος παραγωγής είναι νόμιμη βία. Όπως η εξουσία είναι νόμιμη βία. Η φυλακή είναι νόμιμη βία. Τα Κέντρα Κράτησης μεταναστών είναι νόμιμη βία. Τα δικαστήρια. Το ταμείο ανεργίας. Το χρηματιστήριο. Οι τράπεζες. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πόλεις μας. Κι όσο αυτή η νόμιμη βία θα ονομάζεται δικαιοσύνη, τόσο η δικαιοσύνη μας θα ονομάζεται βία.


Να αντισταθούμε τώρα στο χυδαίο “αντιεξουσιαστικό” κρατικό μηχανισμό
Όποιος επικροτεί τα όσα συμβαίνουν έχει σαφώς επιλέξει στρατόπεδο και θα μας βρει απέναντί του
Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά δεν τον αφορούν
παραδίνει τη ζωή του και τις ζωές όλων μας σε χέρια δολοφόνων
Όποιος αναμασά το λόγο της κυριαρχίας θα σκέφτεται και θα ζει για πάντα ως υποτελής
Όποιος σφαλίσει τα μάτια του σ’ αυτήν την επίθεση,
θα ξυπνήσει μια μέρα σε έναν αιματοβαμμένο και έρημο κόσμο

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ


Για την επίθεση στο Κερατσίνι

Ο αυτοοργανωμένος χώρος ΡΕΣΑΛΤΟ αποτελεί ένα εγχείρημα κοινωνικής-πολιτικής-πολιτισμικής παρέμβασης, αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χαρακτήρα, με δράση στις δυτικές γειτονιές του Πειραιά. Έχει ασχοληθεί με τα ζητήματα του κοινωνικού ελέγχου, της μισθωτής σκλαβιάς, του ασφαλιστικού, της εκπαίδευσης, του ρατσισμού,
του σεξισμού, του εγκλεισμού, των ναρκωτικών, της οικολογικής καταστροφής, της αλληλεγγύης σε φυλακισμένους αγωνιστές. Πρόκειται για ένα χώρο αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, συναναστροφής και ανθρώπινης δημιουργίας, χωρίς ιεραρχίες και ειδικούς, μακριά από εμπορευματικές σχέσεις, θεαματικά και καταναλωτικά πρότυπα. Ένα πείραμα διασταύρωσης, γνωριμίας, συντροφικότητας και δράσης ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

Το Σάββατο 5 Δεκέμβρη, τρομοκρατικές κρατικές ομάδες (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και κάθε είδους μπάτσοι) εισέβαλαν στο χώρο του “Ρεσάλτο” με προτεταμένα όπλα, σπάζοντας πόρτες και τζάμια και συνέλαβαν 21 άτομα που βρίσκονταν μέσα οδηγώντας τα στη ΓΑΔΑ. Σε απάντηση, 42 αλληλέγγυοι αντιδρώντας στην πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης, κατέλαβαν το δημαρχείο Κερατσινίου. Οι δυνάμεις καταστολής, και χωρίς κανένα σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές, εισέβαλαν μετά από λίγο στο Δημαρχείο, συνέλαβαν όλους τους καταληψίες και τους οδήγησαν στο Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη.

Την Κυριακή οι συλληφθέντες από το Ρεσάλτο και το δημαρχείο Κερατσινίου μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια του Πειραιά. Εκεί από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι που δέχτηκαν απροκάλυπτη και αναίτια επίθεση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κατά την άφιξη των συλληφθέντων του δημαρχείου.

Τελικά, όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι 42 από το δημαρχείο με αναβολή για τις 2 Μάρτη και οι 22 συλληφθέντες του Ρεσάλτο με καταβολή υπέρογκων χρηματικών εγγυήσεων και περιοριστικούς όρους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Μετά από τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου κατά πλειοψηφία αποφάσισε:
1ον Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε στην πόλη μας την κρατική καταστολή για πολιτικές πράξεις και ενέργειες.
2ον Καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στον πολιτικό χώρο ΡΕΣΑΛΤΟ του Κερατσινίου και το Δημαρχιακό Μέγαρο.
3ον Η πολιτική κίνηση ΡΕΣΑΛΤΟ λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη μας με πολιτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
4ον Ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι οι 64 συλληφθέντες πολίτες που συνελήφθησαν στην πόλη μας.
5ον Δηλώνουμε ότι κανένα αδίκημα ή καταστροφή δεν συντελέστηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
6ον Η πράξη εισόδου στο Δημαρχείο των 42 συλληφθέντων για μας είναι μια καθαρά πολιτική πράξη και την αποδεχόμαστε.
7ον Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ που διαστρέβλωσαν και παραποίησαν τα γεγονότα συνειδητά ή από λάθος πληροφόρηση.
8ον Η Διοίκηση του Δήμου να οργανώσει συνέντευξη τύπου για να αποκαταστήσει την αλήθεια, διότι στην πόλη μας θεωρούμε θεμιτή την πολιτική πράξη.


Το σκηνικό του τρόμου ξεκίνησε να στήνεται. Με τη συνδρομή φυσικά και των μέσων μαζικής εξαπάτησης, στέκια και αυτοοργανωμένοι κοινωνικοί χώροι παρουσιάζονται ως άντρα εγκληματιών, διογκώνοντας οικιακά ευρήματα. Έτσι και το Ρεσάλτο προβάλλεται σαν εργοστάσιο κατασκευής βομβών και ορμητήριο επιθέσεων επειδή στο εσωτερικό του βρέθηκε ό,τι μπορεί η ασφάλεια να βρει και στα σπίτια μας! Οι πράξεις αλληλεγγύης στους επιτιθέμενους από το κράτος αγωνιστές ποινικοποιούνται όπως ποινικοποιείται και το αναφαίρετο δικαίωμα μας να κάνουμε χρήση των δημόσιων χώρων για συνεύρεση, προβληματισμό και αντίσταση. Η εφαρμογή της προληπτικής καταστολής και τα σαθρά κατηγορητήρια του κράτους δε μπορούν παρά να προδίδουν τον πανικό του μπροστά στην κατάρρευση του ιδεολογήματος της κοινωνικής ειρήνης.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΠΌΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ , ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: